Beluister het album "Travelling Home" op: Music | Spotify | YouTube
Beluister het album "Travelling Home" op:
Music | Spotify | YouTube

Biografie

André wordt op 5 december 1975 in Veendam geboren.

Al vanaf de lagere school is het duidelijk dat André graag in de belangstelling wil staan. Aandacht krijgen is wel het mooiste wat er bestaat.

In de 5e klas van de lagere school wordt hij gevraagd om één van de hoofdrollen te vertolken in de musical van de 6e klas. Toneelspelen en zingen, het is hem op het lijf geschreven want een jaar later speelt hij weer een hoofdrol.

Mensen vermaken heeft André in zijn bloed meegekregen. Beide opa's en zijn oma waren regelmatig op het podium te vinden.

Arend Kuik speelde de vader van Bartje in de destijds (1972 - 1973) razend populaire tv-serie van de NCRV. Daarnaast speelde hij op vele feesten, bruiloften en partijen. André is vernoemd naar zijn opa, al zijn alle letters creatief gehusseld en is er een streepje op de é toegevoegd 😉.

Arend Kuik maakt muziek en plezier met andere mensen

Arend Kuik heeft plezier in het maken van muziek

André als 4 maanden oude baby

André als 4 maanden oude baby

André bij trio Pluusters

Eerste optredens

Het eerste echte optreden verzorgt André in Annerveensche Kanaal, voor de plaatselijke toneelvereniging.

Dit deed hij onder begeleiding van keyboardleraar “Jos Gelling”. En al vrij snel daarna wordt André gevraagd, om toetsenist-zanger te worden van het trio “Pluusters”.

Onemanshow

Na veel bruiloften en partijen en meer dan 3 jaar succes besluit hij alleen verder te gaan en begint een Onemanshow.

In deze periode begint hij ook eigen liedjes te schrijven die veelvuldig op de lokale en regionale zenders gedraaid werden.

Onemanshow André Kuik
André in duet met Anita Meyer

André in duet met Anita Meyer

Daylight Superband

Op 24 jarige leeftijd wordt hij (tijdens één van z`n Onemanshow optredens) door toetsenist Harm Pals gevraagd of hij interesse heeft om zanger te worden van het Top-100 en begeleidingsorkest “Daylight Superband”.

Zanger “Bart Schwertman” (winnaar van de Soundmixshow 2000) had aangegeven dat hij zou vertrekken en moest dus worden vervangen.

Een week later wordt (tijdens de auditie) door de bandleden direct een beslissing genomen; “André wordt de nieuwe zanger van de Daylight Superband”.

Optredens in grote zalen, veel publiek, grote podia, begeleiding van artiesten als: Lee Towers – Anita Meyer – Gerard Joling – André Hazes – Sugar Lee Hooper – Harry Slinger – Imca Marina – Ben Cramer – Wolter Kroes – The Tramps enz.., 2 tournee’s voor het Nederlandse leger in Bosnië en concerten met Grant & Forsyth volgden elkaar in rap tempo op.

Het was presteren op topniveau zoals hij het altijd had gewild…

Onderstaande foto is gemaakt tijdens het C'est la vie muziekfestival in Emmen, waar André optrad met de Daylight Superband.

Soundmixshow

In 2001 besluit hij om mee te doen aan Henny Huisman`s soundmixshow met het nummer “Cose della vita” van ” Eros Ramazzotti”.

Een keuze maken voor deelname aan de Soundmixshow was niet moeilijk. Tijdens de halve finale van het EK in 2000, zong André “Cose della vita” voor de Nederlandse en Italiaanse fans, bij de Amsterdam Arena. Als duet, samen met Leonie Kuizenga, die de zangpartij van Tina Turner op zich nam.

Tijdens het optreden stond er een Italiaanse fan, aandachtig te luisteren. Een beetje zenuwachtig sprak André de man later aan, omdat hij nieuwschierig was of hij de Italiaanse teksten wel goed had bezongen.

"It was okay, but what I like most of all..., you sound like Eros" sprak de man in het Engels.

Op 29 juni 2000 heeft deze Italiaan geheel onbewust meegeholpen, om een keuze te maken voor deelname aan de Soundmixshow.

In de halve finale wordt hij eerste en in de grote finale derde. Met een bliksembezoek aan Italië voor twee optredens, een promotietour met radio10 Gold en vele optredens in het land als gevolg.

Na een fantastische periode van iets meer dan 3 jaar besluit hij in februari 2003 om aan een solocarrière te gaan bouwen en verlaat de Daylight Superband.

Soundmixshow 2001
Cd hoes Change

Nationaal Songfestival 2004

Samen met Leonie Kuizenga en Jeremy Ebell, probeert hij na het jarenlang kopiëren van andere artiesten, een eigen sound te ontdekken en die is ontstaan!

André werd gevraagd om het nummer “Storm” van Leendert Roossien in te zingen voor het Nationaal Songfestival.

Ook stuurt hij het door Leonie Kuizenga en Jeremy Ebell geschreven nummer “Change” in, dat werd geboren als mini-song voor de tv-commercial van het nieuwe pilsener Olm.

“Storm” bleef (van de 475 ingezonden liedjes) bij de selectie steken tot de laatste 100, maar “Change” werd uitgekozen tot de laatste 24 liedjes. Uiteindelijk eindigde André met dit nummer bij de laatste 14 deelnemers.

Optreden Change

Tijdens de live uitzendingen bij de TROS wordt André ondersteund door een krachtig koor: Leonie Kuizenga, Jolanda van de Wetering, Wiesje Westerlaken, Leon Ray en Harold Verwoert.

In 2004 zijn “Change” en “Storm” samengevoegd op één single cd en een jaar later doet hij zelfs met twee nummers mee aan de voorronden van het Nationaal Songfestival 2005.

Nationaal Songfestival 2005

In de derde halve finale van het Nationaal Songfestival 2005, treden Cynthia Klaver en André op als gelegenheidsduo "Kuik & Klaver".

Leon Ray en Silvana Bancken verzorgden tijdens de live-show de backing vocals.

Bekijk de uitzending op YouTube: .

In deze halve finale traden ook Johnny Rosenberg, Femme Vocale, Justine Pelmelay ("Blijf zoals je bent" - Eurovisiesongfestival 1989), Ralph McCoy en Barbara Lok op.

Zowel “Together” (Album-track op Travelling Home) als “So high” (2e single-cd van André) maken grote indruk op het stemmende publiek.

André Kuik met Cynthia Klaver tijdens het Nationaal Songfestival 2005
Andre Kuik met Hiscal Hendriks tijdens het Nationaal Songfestival 2005
Andre met Paul de Leeuw Andre Live bij PaPaul

PaPaul

Ook jurylid Paul de Leeuw was zeer enthousiast over de optredens van André en nodigde hem vervolgens uit om het nummer “So high” live te zingen in z`n eigen tv-programma: “PaPaul”.

Foto's: Nel van Olm

Travelling home

In september 2005 verschijnt de 3e cd-single “Travelling Home” van het gelijknamig getitelde album.

Tracklist:

 1. Travelling Home
 2. Let me take you in my arms
 3. Save the last dance for me
 4. Wish you were here
 5. You make me feel alright
 6. Love
 7. So High
 8. Promise
 9. Change
 10. Right through all of me
 11. Turn it off
 12. Tell me what I've got to do
 13. The Wind
 14. Together
 15. I'm the stronger one
 16. Eigen Wereld

Op dit Engelstalige album staat ook een Nederlandstalige (door André zelf geschreven) bonustrack getiteld: “Eigen wereld”.

Het blijkt later één van de meest besproken liedjes van het album en het publiek vraagt om meer Nederlandstalig werk van André!

Foto & ontwerp albumhoes: Jos Schoenmaker

Albumhoes Travelling Home

Zomer van oranje

Omdat André fan van het Nederlands elftal is, schrijft hij in het voorjaar van 2006 (samen met Brigit v/d Heuvel en Jeremy Ebell) het liedje “de zomer van Oranje” (4e single).

Het liedje wordt (als 1 van de meer dan 100 oranje-singles) veel gedraaid op de radiostations en in vele kroegen, maar het liedje sneuvelt direct na de uitschakeling van het Nederlands elftal.

Klik op de afspeelknop om de video te starten.

Is het nu over

In het najaar van 2006 werd het door Mark Groot Kormelink geschreven “Is `t nu over” als (promo-only) single uitgebracht en door Leonie Kuizenga en Martijn Pot van een videoclip voorzien. Voor de montage werd uiteraard weer de vakkundigheid van Jan Doddema ingeschakeld.

De clip werd opgenomen in Wildervank, Veendam en het Noorderplantsoen in Groningen. Een prachtig eindresultaat met sublieme acteerprestaties van actrice Eva Reijnierse en hond Demi.

De videoclip vind je binnenkort op de website.

André en Eva Reijnierse
Gitarist Peter Krako en André Kuik

Live met band

Optreden met een live band, dat is wat André het liefste doet. Met de Daylight Superband, Live on Tour, Diep Triest en z'n eigen band, speelt hij op vele bedrijfsfeesten, bruiloften en festivals.

Foto: Leonie Kuizenga

Voor altijd verbonden

Cd hoes Voor altijd verbonden

Begin 2007 is André ambassadeur geworden van de “Sponsortocht voor ServiceDogs” en schreef speciaal voor dit project het liedje “Voor altijd verbonden”.

Première met Band bij EO

De single ging, met live band, in première in het tv-programma "Nederland Helpt" van de EO. Tijdens de uitzending maakt André ook kennis met Stichting Intermobiel en wordt ondersteuner.

De single werd veelvuldig gedraaid op de radio en André zong het lied ook live in het tv-programma "Tijd voor Tien". Het ochtendprogramma van de destijds commerciële zender "Tien".

Een uit het hart geschreven lied, geproduceerd en gearrangeerd door Jeremy Ebell, waarmee hij hoopt zoveel mogelijk bekendheid te geven aan dit bijzondere project.

Meer informatie over deze geweldige hulphonden vind je op de website van ServiceDogs.

Clip & Klaar

De productie van de videoclip van "Voor altijd verbonden" was in handen van Eric Dikeb.

Hij werd bekend met superhit "de Pizzahut" en schrijft ook voor andere artiesten. Voor het album van André, dat in 2005 verscheen, leverde Eric Dikeb de openingstrack "Travelling home".

Uitzending Clip & Klaar

Voorkant Prachtig Mooi Mens - Andre Kuik

MJM Ecuador

In het voorjaar van 2011 is André aanwezig bij de opnamen van de videoclip "Can't wait for yesterday" van de band VanderLinde.

Tijdens deze trip in Cincinnati, Ohio, leert hij Erwin Musper kennen.

Erwin is naast befaamd musicus, producer en technicus ook één van de oprichters van MJM Foundation. André heeft voor deze stichting geheel belangeloos de website MJMecuador.com gebouwd.

Prachtig Mooi Mens

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. In 2018 verschijnt na een radiostilte van meer dan 10 jaar de single "Prachtig Mooi Mens".

Naast de regionale zenders RTV-Noord, RTV-Drenthe en RTV-Friesland wordt het lied ook landelijk opgepakt door RadioNL.

Foto: Veera Marjamaa

Beluister "Prachtig Mooi Mens" op Spotify of YouTube .

Nieuwe liedjes

Samen met bevriende vakmensen, zoals Jeremy Ebell en Theo Driessen, wordt er momenteel gewerkt aan nieuw materiaal.

Met Jeremy werkt André al samen, sinds het begin van zijn muzikale carrière.

In december 2020 kruisen Theo en André elkaars wegen weer. De vriendschap blijkt nog steeds hecht te zijn en er wordt opnieuw samengewerkt en genoten van de gezamenlijke liefde voor muziek.

Velen zullen Theo kennen van zijn inlevende vertolking van "Laat me" , maar hij is ook te beluisteren met het album "Terug" op Spotify

Foto: Andy Smulders Persfoto

Andre Kuik met So High Nationaal Songfestival 2005